Väkiluku(2013): 2 273 305
Sijainti: Ranska
Pormestari: Anne Hidalgo
Kokonaispinta-ala: 105 km²
KUULUISAT NÄHTÄVYYDET
Eifel on pariisin kaupungin symboli, Palais Garnier eli oopperatalon suuri portaikko, Pyhän sydämen basilika (Sacré-Cœur) sijaitsee Pariisin korkeimmalla kukkulalla, riemukaari (Arc de triomphe de l'Étoile) on pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Napoleon haudattiin toivomustensa mukaisesti Seinen rannalle, Pariisin Invalidikirkkoon. Sarkofagi on valmistettu Äänisjärven punaisesta hiekkakivestä, jonka sisällä on viisi päällekkäistä puusta ja metallista valmistettua arkkua, Gustave Caillebotte, Pariisin katuEIFEL-TORNI
…lähteet: www.greatbuildings.com
Eifel-torni on pariisin symboli joka nimettiin rakentajansa Gustave Eiffelin mukaan. Kyseinen torni sijaitsee Camp de Mars nimisellä puistoalueella eteläranalla. Eifel avattiin ensimmäisen kerran yleisölle vuonna 1889 siitä eteenpäin Eifelissä on vieraillut yli 240 miljoonaa kävijää. Se on yksi euroopan suurimmista nähtävyyksisä ja koko ranskan suosituin matkailukohde.
RIEMUKAARI
lähteet: www.arc-de-triomphe.monuments-nationaux.frRiemukaari on yksi pariisin tunnetuimmista nähtävyyksistä, jonka Napoléon Bonaparte aloitti rakentamaan. Riemukari sijaitsee pariisin länsiosassa Place Charles de Gaulle -nimisellä aukiolla. Napoléon aloitti Riemukaaren rakentamisen vuonna 1806, mutta vallasta syöksännän takia rakennus vamistui vasta 1836. Jean Chalgrin oli kyseisen rakennuksen suunnitellut arkkitehti, joka kaiverrutti Riemukaareen Napoléonin sodassa taistelleiden kenraalien nimet. Riemukaaren ulkokuorta koristaa kohokuvia edellisistä sodista missä Napóleon oli mukana. Myöhemmin Riemukaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta.
PARIISIN KATAKOMBIT
…lähde: www.napsu.fi
Rooman valtakaudella Pariisissa alettiin louhia kveä aina 1777 vuoteen saakka. Siitä syystä Pariisin alla kulkee vieläkin tuhansia kilometrejä tunneleita. Muutamia tunneleista on kunnostettu metroverkostoa varten ja muutamia viemärikäyttöön, mutta kunnostamattmia käytäviä on vielä esillä. Useimmat niistä ovat katakombeja eli 1700-luvulla käytettäviä ns. hautausmaita ja 1800-luvulla katakombeissa asui tuhansia ihmisä. Katakombit olivat vaarallisia paikkoja tautien, väkivaltaisuuksien ja sortumisvaaran vuoksi. Pientä osaa lukuun ottamatta katakombeihin meneminen on ollut laitonta jo vuodesta 1955 saakka. Silti vielä nykyäänkin laittomat osat houkuttelevat huumekauppiaita ja äärimmäisyyksien tavoittelijoita. Kunnostettuun osaan pääsee laillisesti vierailulle 200 ihmistä kerrallaan. Tunnelma on salaperäisen ja karmaiseva. Laillisissakin tunneleissa pääsee todistamaan omin silmin miljoonien pariisilaisten lepäävän edelleen katakombeissa
PARIISIN LUKKOSILTA
… lähteet: www.pariisistapaivaa.blogspot.fi ja www.mtv.fi
Pariisissa sijaitsee lukkosilta johon on ollut tapana ripustaa lemmenlukkoja, eli lukkoja joissa näkyy rakastuneiden symbolit tai nimet. Vuosien varrella lukkosilta täyttyi lukoista ja sillan kaiteet alkoivat painaa. Vuonna 2010 Pariisin kaupungin hallinto ilmaisi huolensa ruostuneista lukoista. Suurinosa lukoista katosi mystisesti toukokuussa 2010, mutta Pariisin kaupunki kieltäytyi olleensa osallisena katoamisiin. Hiljattain lukoilla täyttyvä sillan kaide painoi pian jo yli 200 kiloa ”rakkautta”. Se oli sillan kaiteelle liikaa ja rakastavaisten suosittu turistikohde jouduttiin sulkea yllättävän onnettomuuden takia kesäkuun 9. päivä vuonna 2014. Tämän jälkeen muillekin Pariisin silloille on alkanut ilmestyä lemmenlukkoja. (Tiia)
Tekstin sisältö on selkeä ja tietoa on sopivasti. Teksti olisi voinut olla enemmän "kertova", sillä se olisi lisännyt mielenkiintoa.
VastaaPoistaTekstin sisältö on hyvin selkeää ja hyvää luettavaa. Kuvat kuitenkin puuttuivat ja ne olisivat tehneet tekstistä visuaalisesti kauniimman.
VastaaPoista