perjantai 30. tammikuuta 2015

Tiibetin munkit

Tiibetin munkit ovat yleensä buddhalaisuuden pohjoisen haaran ja shamanismin sekamuodon, lamalaisuuden edustajia. Aiomme kertoa esitelmässä Tiibetin historiasta, munkkien elämäntavasta ja rituaaleista, lamalaisuudesta ja bön-uskonnon harjoittajista. Lisäksi pääsemme sukeltamaan hieman normaalin tiibetiläisperheen elämään. Esitelmästämme tulee hyvin värikäs ja näyttää hyvin kiinnostuksen kohteemme sekä omaa persoonaamme.

© Wikipedia Commons
Tiibetissä harjoitetaan monenlaisia uskontoja. Vaikka Tiibet onkin uskonnollisesti suvaitsevainen, uskonto on silti suuressa ja tärkeässä osassa maassa. Suurin osa Tiibetin asukkaista on buddhalaisia, mutta Tiibetistä löytyy myös bön uskonnon harjoittajia, kristittyjä ja joitain muslimeja.

Tiibetin buddhalaisuus eli lamalaisuus kuuluu mahajanabuddhalaisuuden piiriin. Mahajanabuddhalaisuutta harjoitetaan Tiibetin lisäksi esimerkiksi Kiinassa, Japanissa, Vietnamissa ja Koreassa. Dalai-lama on Tiibetin buddhalaisuuden korkein johtaja ja Panchen-lama on toiseksi korkein.
Dalai-lama on niin uskonnollinen kuin poliittinenkin johtaja Tiibetissä, ja hänen uskotaan olevan Avalokitesvara-bodhisattvan eli ”Valaistumisolennon” ruumiillistuma. ”Valaistumisolento” on henkilö, joka pyrkii noudattamaan ja toteuttamaan neljää suurta lupausta ja kuutta täydellisyyden hyvettä.

Tiibetissä on luostareita, jotka toimivat tärkeinä tiibetiläisyhteisön palvelukeskuksina. Luostareissa harjoitetaan rituaaleja ja muita uskonnollisia menoja. Yksi tiibetiläisten rituaaliesineistä on rukousmylly, joka sisältää paperisuikaleita, joissa on voimallisia tekstejä. Tiibetiläiset käyttävät rituaaleissaan myös monia muita esineitä, kuten rukousnauhoja ja ”laulavia kulhoja”.

(Elli)
© Steve Rhodes
Kiina ja Tiibet ovat olleet ensimmäisen kerran sodassa jo 700-luvulla. Maiden välillä onkin aina ollut kärhämää, sillä Kiina on halunnut Tiibetin itselleen, omien rajojensa sisälle. Tunnetuin Kiinan ja Tiibetin välinen sota on varmasti ollut Kiinan-Tiibetin sota, joka käytiin vuonna 1950. Sen seurauksena Tiibet lisättiin Kiinan kansantasavaltaan. Kaikki nämä vuodet Kiinan miehittäessä Tiibetin, maa on väittänyt maan aina kuuluneen Kiinaan. Kiinalaiset myöskin väittävän etteivät tiibetiläiset omista edes omaa kulttuuriperinnettä, joten he myöskin näkevät itsensä tiibetinfo.comin mukaan vapauttajina, jotka auttavat kehittymätöntä naapurikansaa voittamaan feodaaliyhteiskunnan vuosisataisen ikeen kohti parempaa huomista”. Suurinosa Tiibetissä käyneistä ihmisistä voivat kuitenkin todeta maan kansalaisten olevan todella tyytyväisiä omaan elämäänsä ja maahansa. Kiinan-Tiibetin sodassa nähtiin myös maiden valtava kokoero, Kiinan puolella soti noin 40 000 sotilasta, kun tiibetiläiset hyökkäsivät noin 7 000 - 8 000 henkilön joukolla. Suurin osa kiinalaisten sotilaista oli kuitenkin sotaveteraaneja. Tämä voi myös kuitenkin myös ajatella Kiinan mielipiteestä Tiibetin armeijaa vastaan.

Kiinalaiset ovat miehittäneet Tiibetiä hyvin rajulla kädellä. Näinä vuosina Kiina on mm. sulkenut Tiibetin kokonaan matkustajilta ja tappanut tuhansia viattomia tiibetiläisiä. Kiinan sanotaan yrittäneen tuhota Tiibetin uskontoa ja uskontokulttuuria hyvin määrätietoisesti. Kiina on myös aloittanut syntyvyyden säätelyn maassa vuonna 1982, joka tarkoittaa sitä, että kiinalaisilla on oikeudet määrätä abortteja ja sterilisaatioita. Kyseiset toimenpiteet tehdään yleensä hyvin hämärissä oloissa ja niistä seuraa useimmiten tulehduksia, jopa kuolema.

Mistä tämä kaikki kärsimys johtuu? Ainoastaan ihmisten omistushalusta ja itsekkyydestä.

(Wilma)

--
Lähteet
www.tiibetinfo.com/index.html www.tiibetinfo.com/tekstit/tanaan.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiibet#Uskonto http://fi.wikipedia.org/wiki/Dalai-lama http://fi.wikipedia.org/wiki/Lamalaisuus www.sakya.org/introtibetanbuddhism.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Bodhisattva http://en.wikipedia.org/wiki/Singing_bowl www.tiibetinfo.com/historia.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan–Tiibetin_sota http://www.vasemmistonuoret.fi/libero/paperitahdet/1998/2_1998/lib0298b.htm

2 kommenttia:

  1. hyvä teksti! ehkä hieman enemmän kuvia voisi olla :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista tekstiä mutta niitä kuvia aika vähän D:

    VastaaPoista